Forum - HAJLO.COMmunity [ forum dyskusyjne, kasa za posty, forum młodzieżowe, forum wielotematyczne ]


Nabór do ekipy forum!!! Więcej informacji: Napisz PW

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Dlaczego wolę Visual Basic .NET
(18-11-2010 20:37) #1

Dlaczego wolę Visual Basic .NET

Dlatego, że:

1. Jest to prosty język.
2. Jest logiczny, wystarczy znajomość angielskiego, gdyż po prostu w kodzie programu wydajemy komendy w tym języku.
3. Jest szybki.
4. Programy w nim utworzone, i wydane do grona userów mają zazwyczaj mało bugów, gdyż sam kompilator analizuje kod linijka po linijce i pokazuje co spowoduje wystąpienie błędu w programie.
5. W C++ kod dla przycisku na otworzenie danej formy zajmuje pół strony, a w VB .NET jest to:

Kod:
Nazwa_formy.Show

To tyle.

P.S.
@Norbert:
Jak się pomyliłem to mnie popraw Oczko.


(18-11-2010 20:40) #2

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

1. Fakt.
2. Pascal też i ma wiele prostszą składnię.
3. Zazwyczaj...
4. A w Pascalu tak nie jest?
5. Najpierw trzeba tą formę stworzyć.


(18-11-2010 20:42) #3

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

W VB.NET mamy dostępne od razu różne rodzaje form - od czystej, przez AboutBox, aż po formularz.


(18-11-2010 20:45) #4

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

(18-11-2010 20:40)winrarus napisał(a):  1. Fakt.
2. Pascal też i ma wiele prostszą składnię.
3. Zazwyczaj...
4. A w Pascalu tak nie jest?
5. Najpierw trzeba tą formę stworzyć.

AD 2. Czy ja wiem? Widziałem na oczy pascala i powiem tak: jest on łatwiejszy od C++, lecz moim zdaniem nieco trudniejszy (składnia) od VB .Net

AD 5. Od tego masz designer [Obrazek: oczko.gif]


(18-11-2010 20:48) #5

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

(18-11-2010 20:45)nkp123 napisał(a):  
(18-11-2010 20:40)winrarus napisał(a):  1. Fakt.
2. Pascal też i ma wiele prostszą składnię.
3. Zazwyczaj...
4. A w Pascalu tak nie jest?
5. Najpierw trzeba tą formę stworzyć.

AD 2. Czy ja wiem? Widziałem na oczy pascala i powiem tak: jest on łatwiejszy od C++, lecz moim zdaniem nieco trudniejszy (składnia) od VB .Net

AD 5. Od tego masz designer [Obrazek: oczko.gif]

Właśnie. W designerze masz wszystko (przyciski, itp.), od razu ustawiasz czcionkę, kolor... Mam wymieniać dalej ? Ogólnie to stworzenie w całości formy - kwestia max. 30 minut, przy rozbudowaniu programu równającemu się Wordowi, 5 minut przy pisaniu "zwykłego" programu, napisanie kodu +/- 12 minut.

Notatka od winek, 09-09-2012 11:19:

O rly? 12 minut na kontrolkę edycji, formatowanie, autokorektę, ustawienia, autokształty, wordarty... Mam wymieniać dalej?


(18-11-2010 20:52) #6

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

Zgadzam się z winrarus'iem Jezyk1. Ja nigdy vb nie próbowałem, ale mnie drażni wręcz brak średnika na końcu linijki :<.


(18-11-2010 20:55) #7

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

A po kiego Wam średnik ? Tak wam przeszkadza jego brak Szczerbol ?


(18-11-2010 20:57) #8

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

W C++/pascalu możesz rozłożyć sobie jedna instrukcję na kilka wierszy dlatego, że koniec linii wyznacza nie koniec linii, lecz średnik.
W VB.NET zrealizowano to gorzej - jeśli chcemy rozciągnąć na kilka linii to piszemy w miejscu przełamania:

Kod:
_


Notatka od DamiaX, 07-12-2010 15:10:

Zamykam wątek ponieważ był on długo nie aktywny.
W celu otworzenia pisać na pw.


(18-11-2010 21:02) #9

RE: Dlaczego wolę Visual Basic .NET

(18-11-2010 20:49)winrarus napisał(a):  A ja uważam pascala za łatwiejszego także dla tych którzy już kiedyś używal innego języka - nie będą musieli się odzwyczajać od średnika. Mnie osobiście wkurza brak średnika w VB.

Właśnie dlatego lubię język VB Szczerbol

Dla mnie bardziej logiczny jest brak średnika - bardziej logiczne jest dla mnie nowe polecenie w nowej linijce, jak w BAT Oczko .

Bo np. polecenia są w tym wypadku dwa:
Kod:
My.Computer.Network.DownloadFile("http://pelit.xaa.pl/index.php","C:/Example/index.php")
My.Computer.FileSystem.DeleteFile("C:/Example/index.php")
Bez średnika

A jeżeli chce się polecenie przenieść do następnej linijki to się pisze:
Kod:
My.Computer.Network.DownloadFile("http://pelit.xaa.pl/index.php", _
"C:/Example/index.php")


EDIT: tak jak napisał winrarus post wyżej Oczko

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2010 21:05 przez Pac Man.)




Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Linki

Copyrights

Tłumaczenie: Polski Support MyBB Silnik MyBB Styl: Darek