Instalacja serwera Apache2 + PHP5 + MySQL
Jest to mój tutorial sprzed kilku miesięcy i zapomniałem juz o nim, ale myślę, że przyda się naszym "łepmasterom"
Zauważyłem, że wielu początkujących webmasterów ma problem z zainstalowaniem serwera na własnym komputerze, aby mieć możliwość testowania skryptów przed wrzuceniem ich na serwer. Temat poświęcony jest problemowi instalacji serwera Apache z działającym PHP5 oraz bazą danych MySQL. Na początek należy zaopatrzyć się w najnowszą wersję Apache, PHP oraz MySQL. Oto skąd można je ściągnąć :
Ważna uwaga: Nie testowałem tego pod Windows Vista, ponieważ zwyczajnie go nie mam zainstalowanego, a instalować nie zamierzam, więc mogą być pod tym systemem problemy. Jednakże z tego co wiem, dobrym wyjściem jest pozbycie się UAC (User Acount Control), ponieważ może przeszkadzać przy instalacji usług.
- Apache (W chwili pisania poradnika, najnowsza wersja to 2.2.11) - Wejdź na tę stronę i znajdź wpis z najnowszą datą z tytułem podobnym do Apache HTTP Server 2.2.11 is the best available version, następnie pobierz Apache z ostatniego odnośnika o nazwie Win32 Binary including OpenSSL 0.9.8i (MSI Installer)
- PHP (W chwili pisania poradnika najnowsza wersja to 5.2.8) - Wejdź na oficjalną stronę PHP i znajdź pierwszy wpis w kategorii Windows Binaries o nazwie PHP 5.2.8 zip package,a potem klikniij na niego. Wyświetli się lista serwerów, z których można PHP pobrać. Najlepiej wybrać jeden z polskich : pl.php.net lub pl2.php.net.
Ważna uwaga: Na niektórych hostingach można znaleźć przestarzałą wersję PHP o numerku 4. Nie należy z niej korzystać, ponieważ jest już przestarzała. Niedawno ukazały się pierwsze wersje rozwojowe PHP6, lecz również nie należy z niego korzystać, ponieważ mogą być problemy ze stabilnością.
- MySQL (W chwili pisania poradnika najnowsza wersja to 5.1.3) - Wejdź na oficjalną stronę MySQL i następnie w nawigacji wybierz Downloads. Należy wybrać MySQL Community Server (no chyba, że ktoś chce sobie kupić Enterprise ). Następnie z kategorii Windows Download kliknij na Download przy Windows Essentials (x86). W chwili obecnej nie należy korzystać z wersji 6, ponieważ jest niestabilna.
Gdy już masz wszystko zapisane możesz brać się za instalację serwera :
1. Jako, że do Apache ściągnąłeś instalator, to instalacja jest prosta (Dalej, dalej ), w pewnym z kroków, trzeba będzie podać pewne dane takie jak host i email. Oto co trzeba w nie wpisać :
Host: localhost
email: localhost@localhost
2. Następnie po instalacji Apache, należy rozpakować PHP (ponieważ ściągnąłeś archiwum ZIP) do katalogu C:/PHP.
3. Dodaj w pliku konfiguracji Apache (prawdopodobna lokalizacja: C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/conf, plik: httpd.conf) na samym końcu te dwie linijki :
LoadModule php5_module "C:/PHP/php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
4. Wejdź do katalogu C:/PHP i zmień nazwę pliku php.ini-recommended (lub bardzo podobnie) na php.ini, a następnie skopiuj (nie przenoś !) do katalogu C:/Windows.
5. Zrestartuj Apache i utwórz w katalogu C:/Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocs nowy plik txt,a następnie zmień jego nazwę na test.php. Po tym otwórz go ulubionym edytorem (może być nawet notatnik) i wpisz następujący kod :
<?php
phpinfo();
?>
6. Otwórz swoją przeglądarkę i wpisz w niej : http://localhost/test.php. Jeśli wyświetli się tabela, to wszystko jest Ok

7. Teraz już tylko instalacja MySQL dzieli Cię od pełni szczęścia

8. Wejdź do katalogu C:/PHP i otwórz plik php.ini. Znajdź w nim następujący tekst: extension_dir =. Jeśli ta linijka wygląda inaczej niż: extension_dir = "C:/PHP/ext", to skopiuj to i podmień.
Następnie znajdź linijki z następującą zawartością :
- ;extension=php_gd2.dll
- ;extension=php_mbstring.dll
- ;extension=php_mcrypt.dll
- ;extension=php_mhash.dll
- ;extension=php_mysql.dll
- ;extension=php_mysqli.dll
- ;extension=php_openssl.dll
- ;extension=php_pdo.dll
- ;extension=php_pdo_mysql.dll
Usuń średnik z początku każdej z nich. Następnie znów skopiuj plik php.ini do C:/Windows. Teraz zmień zawartość pliku test.php na następującą :
<?php
mysql_connect("localhost", "root", "123") or die ("Nie udało się nawiązać połączenia z bazą danych !");
?>
Jeśli nic się nie wyświetli to oznacza, że działa

OPCJONALNIE :
9. Można zainstalować bardzo przydatne narzędzia dla MySQL. Krótko omówię tu ich działanie :
- MySQL Administrator - Możemy tu podpatrzyć informacje o naszym serwerze MySQL, zarządzać bazami danych, użytkownikami oraz całym serwerem MySQL.
- MySQL Query Browser - Mnie się bardzo często przydaje
Można tutaj tworzyć nowe bazy danych, tabele, wstawiać rekordy do tabeli oraz zwyczajnie ćwiczyć SQL.
- MySQL Migration Toolkit - Nie wgłębiałem się zbytnio, ponieważ nigdy nie był mi potrzebny, ale mówiąc krótko pozwala na przeniesienie bazy danych do MySQL z innego systemu zarządzania bazą danych.
- MySQL System Tray Monitor - Po uruchomieniu pojawia się ikonka na pasku zadań. Ma za zadanie szybki dostęp do kilku opcji. Nic zbytnio ważnego.
Jeśli ktoś chce można je pobrać stąd.
Instalacja PhpMyAdmin oraz bazy PostgreSQL w drodze, postaram się dodać również coś o SSL, zadaniach CRON'a i mod_rewrite