Forum - HAJLO.COMmunity [ forum dyskusyjne, kasa za posty, forum młodzieżowe, forum wielotematyczne ]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Jaki system będzie dominował na rynku w tym roku ?
(21-02-2012 16:20) #1

Jaki system będzie dominował na rynku w tym roku ?

No właśnie jaki ?.
Moim zdaniem dominację nad rokiem 2012 przejmie Linux.
Jak wiadomo firma Microsoft wypuszcza udany system co 2.
W takim razie Windows 8 może okazać się klapą...
Czy Linux wykorzysta tą okazję i zdominuje swojego konkurenta Windows'a a może na pole walki wkroczy Mac ?.
Co o tym sądzicie ?.
Zapraszam do dyskusji.

Strona 2 (Post powyzej jest pierwszym w watku)
(21-02-2012 17:16) #11

RE: Jaki system będzie dominował na rynku w tym roku ?

(21-02-2012 17:12)DamiaX napisał(a):  Najlepiej było by gdyby połączyły one swoje siły.
W każdym z ich dzieł jest coś wyjątkowego co inne dzieło tego nie ma.
Mogli by oni stworzyć bardzo dobre oprogramowanie.
Linux by mógł nauczyć Microsoftu bezawaryjności a Mac by mógł dać np swoje okienka Zęby.

Na obecną chwilę jest to nierealne. Poza tym Maca z Linuksem można by jeszcze jakoś połączyć (systemy uniksowe), ale z Windowsem byłoby bardzo trudno. Chyba, że chodzi Ci jedynie o powłokę, to można ew. jakoś przeportować.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2012 17:17 przez winek.)

(21-02-2012 17:19) #12

Winek chodziło mi głównie o połączenie ich wspólnych sił i stworzenie nowego systemu od 0.
Windows by miał działkę za obsługę exe np Linux za różne rozwiązania poprawiające stabilność systemu oraz ze sklep z aplikacjami.
Mac by mógł zaprojektować GUI.

(21-02-2012 17:44) #13

(21-02-2012 17:19)DamiaX napisał(a):  Winek chodziło mi głównie o połączenie ich wspólnych sił i stworzenie nowego systemu od 0.
Windows by miał działkę za obsługę exe np Linux za różne rozwiązania poprawiające stabilność systemu oraz ze sklep z aplikacjami.
Mac by mógł zaprojektować GUI.

Tak, tylko czy aplikacje *.exe sprzed powstania tej platformy byłyby obsługiwane?

(21-02-2012 17:48) #14

Moim zdaniem gdyby Microsoft się postarał o to i dołączył kod do obsługi tego typu aplikacji to by zadziałały. Wiadomo aplikacje korzystające z plików systemowych np Windowsa nie mogły by działać dość sprawnie w nowym środowisku. Lecz to by była chwila czasu i programiści by poprawili je tak aby już działały.Szkoda, że na razie Okienka Microsoftu tyle kosztują.

(20-03-2012 13:01) #15

Linuks - prosty w obsłudze, brak problemów z sterownikami ze strony linuska, wsparcie programistów Open Source (nawet nie wyobrażacie sobie jakie to jest olbrzymie wsparcie), bezawaryjność, łatwość obsługi i instalacji, obsługiwany OpenGL, który jest o niebo bardziej wydajny od DirectX. Ale dominować będzie Windows. Dlaczego? Ano stereotyp robi swoje Smutek

(18-07-2012 13:17) #16

Dobrze piszesz Maki Zęby.
Ludzie pamiętają różne distro Linuksa jako konsolę i niezrozumiałe komendy. A teraz wszystko się zmienia. Większość operacji wykonamy za pomocą gui. Około 90 % w Ubuntu.

(22-07-2012 23:14) #17

(18-07-2012 13:17)DamiaX napisał(a):  Ludzie pamiętają różne distro Linuksa jako konsolę i niezrozumiałe komendy. A teraz wszystko się zmienia. Większość operacji wykonamy za pomocą gui. Około 90 % w Ubuntu.

Tak patrzę na rozwój Ubuntu ostatnimi czasy i myślę, że gdybym kilka lat temu wypalił płytkę z takim 12.04 i uruchomił... To na 99% wróciłbym do Windows. Poza tym kolejne wersje są coraz bardziej ubogie pod względem konfiguracji i coraz więcej operacji trzeba wykonywać w terminalu. No ludzie, czy to ma być system dla mas? Dla nas maniaków komputerowych nie stanowi to większego problemu, no ale do cholery, ta dystrybucja jest kierowana chyba do zwyczajnych użytkowników? Do Unity podchodziłem trzy razy i wszystkie trzy próby zakończyły się porażką Jezyk1 Zaraz ktoś napisze że można zainstalować MATE czy KDE, ale skąd taki linuxluser miałby o tym wiedzieć?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2012 23:15 przez winek.)

(24-07-2012 13:26) #18

Winek mi Unity nie przypadły do gustu od tak. Ale posiedziałem na nich i jest git.
W wersji 12.10 mają wprowadzić dużo zmian. Dodać przełączanie między oknami oraz aplikacje webowe.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Linki

Copyrights

Tłumaczenie: Polski Support MyBB Silnik MyBB Styl: Darek