Co to jest właściwie lunatykowanie? Czym to sie objawia? Jakie są tego konsekwencje? Czy jest to bezpieczne ? Czy jest to tylko zwykłe wstawanie w nocy bez braku jakiejkolwiek swiadomosci ? Czy zdarzylo wam sie kiedys? Ktos was widzial i robiliscie cos dziwnego?
Osobiscie sam tylko mowie przez sen, bez wstawania. A Wy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2010 23:34 przez Uncle.)
Ja też tylko mówię przez sen czasami.
Ale ludziom zdarzają się przedziwne sytuacje. Słyszałem kiedyś o kolesiu, który zaniepokoił się, że już od kilku miesięcy nic nie je, a nie jest głodny i nie chudnie. Domyślacie się, że chodziło o lunatykowanie. Okazało się, że koleś w nocy wstawał z łóżka, schodził po schodach. Wyciągał sobie chlebek, masełko, jakieś tam wędlinki i normalnie jak gdyby nigdy nic smarował sobie chlebek (nożem!) i jadł bez problemu.
Jak byłem mały często się zdarzało... Zwykle kiedy rodzice kupili mi nową zabawkę to około godziny 1.00 wstawałem i bawiłem się nią jak gdyby nic.
Ostatnio podobno wstałem, podszedłem do szafy i udawałem jakbym się na nią wspinał jak jakiś kot. ^^
A pozatym często pierdziele jakieą monologi w środku nocy.
Mnie się kiedyś zdarzyło gadać przez, ale już tego nie robię. Mój kolega potrafił lunatykować, raz wszedł na ramę okna, ale zobaczyło go matka i zdjęła.