Jak wiadomo w maju zaczyna się okres Pierwszych Komunii. I jak zwykle pojawia się problem jaki prezent dać dziecku, które będzie przystępować do Komunii. Czy rzeczywiście muszą to być drogie rzeczy typu iPhone, super laptop, telewizor LCD, mini wieża, aparat cyfrowy, quad, konsole? Czy Biblia to już przeżytek i mało ważny dodatek do droższych prezentów? Zapraszam do dyskusji.
Ja obecnie mam wrażenie że dzieci idą do komunii po to aby otrzymać prezenty, a nie z powodu wiary. Niestety jest to dosyć przykre. Wartość prezentów komunijnych niejednokrotnie przeraża. W dodatku dzieci mniej zamożne są na dzień dobry zazdrosne co dostały inne dzieci. To tylko wzmaga rywalizacje.
Teraz nawet kład jest normalnym prezentem. Nikogo nie dziwi taki prezent komunijny. To nie te czasy, kiedy były ruskie zegarki i składaki kupowane na prezenty i to od chrzestnych
Jeżeli rodzina bogata to nie ma co dać takiemu dziecku bo tak na prawdę już wszystko ma.W rodzinach biedniejszych dziecko ucieszy się nawet z najdrobniejszej rzeczy i to jest przykra prawda o naszej wierze.
Absolutnie nie musza być drogie. prezent powinien kosztować tyle na ile nas stać. Nie musimy wcale kupować bardzo kosztownego prezentu. Może byc to na przykład elegancki zegarek.
A kto powiedział, ze musza być drogie? Najlepiej włożyć do koperty kase tyle na ile Nas stać i koniec... Ludzie mają coraz dziwniejsze wyobrażenia co do takich prezentów
Na komunie zawsze wypada kupić cos lepszego, ale ja wychodzę z założenia, że kupuje się to na co nas stać. Przeciez nie wezme kredytu, żeby kupić quada Moja siostrzenica w przyszłym roku idzie do komunii i już zastanawiam się nad prezentem. Myślałam o taki gokarcie na pedały https://www.sportking.pl/gokart-na-pedaly-dla-dziewczynki-berg-buzzy-bloom/ Co sądzicie o takim prezencie?