Przepis na egipski kebab
"Egipski kebab"
Opis
Nie wiem skąd mam ten przepis u siebie w zeszycie - ale sprawdza się zawsze.
Składniki
* mięso mielone 50 dkg
* cebula 1,5 sztuki
* jajko 1 sztuka
* czosnek 2 ząbki
* przyprawa do gyrosa i kebabu 2 łyżki
* sól do smaku
* pieprz ziołowy do smaku
* patyczki do szaszłyków
* sos czosnkowo-bazyliowy
Sposób przyrządzenia
Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i przykrywamy, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.
Teraz bierzemy patyczki do szaszłyków - wcześniej namoczcie je w wodzie - i formujemy z mięsa coś jakby kiełbaski długości 5 cm i grubości 2 cm. Można też dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki. Ja podaję przepis na podstawowy egipski kebab.
Smarujemy oliwą i pieczemy albo na patelni albo w piekarniku - możecie też latem zrobić to na grilu.
Podajemy a sosem, z ryżem lub bułką.