[Recenzja] Opera 11.00 Beta
Jakiś czas temu została wydana wersja beta przeglądarki Opera (LINK). Jest oznaczona wersją 11.00 - kompilacja 1111. Opiszę tutaj moje wrażenia z korzystania z przeglądarki oraz - napiszę jak całkowicie ją spolszczyć, gdyż ze strony producenta można pobrać tylko wersję angielską.
1. Interfejs:
Interfejs przeglądarki niewiele się zmienił od poprzedniego wydania stabilnego. Ale to i tak świeży interfejs, gdyż został wprowadzony dopiero w poprzedniej wersji.
2. Szybkość działania:
Szybkość działania tej wersji, zarówno wczytywania stron, przeglądania filmików na YT, jest zniewalająca. Po prostu nie da się jej opisać słowami. Poprzednia przeglądarka, której używałem to Chrome - przeglądarka uznawana za najszybszą. Nowa wersja Opery bije na głowę Chroma ! Dodatkowo nie jest zasobożerna i o wiele bezpieczniejsza od Chroma. Nie mam co opisywać... Zapraszam do pobrania, a teraz krótka ocena i poradnik jak ją spolonizować.
3. Podsumowanie:
Nigdy nie przepadałem za Operą. Jedyna uznawana przeze mnie wersja to wersja Mini oraz Mobile - obie dla urządzeń mobilnych. Teraz, po wydaniu nowej wersji Opera zdecydowanie zyskała w moich oczach i zachęcam do jej używania. Moim zdaniem dzięki temu wydaniu ma szansę wybić się nad wszystkie przeglądarki.
Zapraszam do pobrania ! LINK
A teraz poradnik !
1. Pobieramy tą paczkę i ją rozpakowujemy: LINK
2. Naszym oczom ukazuje się plik 0_pl.lng Przenosimy go do folderu: C:\Program Files\Opera 11.00 beta\locale\pl\
Jeśli folder pl nie istnieje, tworzymy go.
3. Uruchamiamy Operę, klikamy przycisk "Menu", następnie "Ustawienia", "Preferencje" i w zakładce "Ogólne" na samym dole, z listy rozwijanej wybieramy "Polski (PL)" i klikamy O.K.
4. Teraz trzeba tylko zmienić słownik. Klikamy na jakieś pole do wpisywania, na przykład "Szybką odpowiedź" na dole forum (), klikamy prawym przyciskiem myszki, wybieramy "Słowniki", a następnie "Dodaj lub usuń słowniki...". Odszukujemy "Polski", zaznaczamy ptaszek obok tej pozycji, klikamy "Dalej", słownik zostanie pobrany, na końcu wybieramy opcję, aby słownik "Polski" został domyślnym słownikiem . To wszystko. Cieszymy się pełną polską wersją Opery.
Zapraszam do ocen przeglądarki oraz recenzji, a co najważniejsze - pobierania !